• Adres :  İkitelli O.S.B. Atatürk Cad. Pufa Plaza Kat:1 No 103
  •  
  •  
  • Email :  info@kovalentteknoloji.com

Yangın-Alarm Sistemleri

yangin-duman-dedektoru663_1231.jpg

Yangın Alarm ve İhbar Sistemleri Nedir?

Yangın alarm ve ihbar sistemleri, olası bir yangın durumunu henüz başlangıcı sırasında algılayan, çeşitli uyarıcılar ile insanları bu durumdan haberdar etmeye yarayan, bu sayede olası can ve mal kayıplarının önüne geçmek veya en aza indirgemek için kullanılan sistemlerdir. Bu sebeplerden dolayı bir yapı içerisinde kullanılması gereken güvenlik sistemlerinin belki de en önemlisi yangın alarm ve ihbar sistemleridir.

Yangın alarm ve ihbar sistemleri, yönetmelikler ve standartlar doğrultusunda binalarda bulunması zorunlu olup, belirli standartlarda üretilmesi ve kurulumunun yapılması gerekmektedir. Türkiye, Yangın algılama ve ihbar sistemleri için hazırlanmış EN-54 kalite standartlarına tabidir.

Yangın Alarm sistemleri temel olarak aşağıdaki bileşenlerden oluşur;

Kontrol Paneli: Kontrol panelleri tüm sistemi yöneten ve kontrol eden birimdir. Yangın sistemindeki tüm uç birimler Kontrol paneli ile haberleşir. Dedektörlerden veya butonlardan gelen yangın bilgisi doğrultusunda flaşörlü sirenlerin çalışmasını ve I/O üniteleri üzerinden diğer entegre sistemlerin kontrolü panel tarafından sağlanır.

Dedektörler :  Bulunduğu ortamdaki yangın durumunu henüz başlangıç aşamasında iken algılamaya yararlar. Optik duman dedektörü, ısı dedektörü, kombine dedektör, gaz dedektörü, ışın tipi dedektör, hava örneklemeli vb. çeşitleri mevcuttur. 

Butonlar: Yangın durumunun gözle görülmesi durumunda insanların el ile ihbar sistemini aktif etmesine imkân veren uç birimlerdir.

Flaşörlü Sirenler: Alarm durumunda sesli ve görsel bir şekilde insanların uyarılmasını sağlayan birimlerdir.

I/O (giriş / çıkış) modülleri: Yangın durumunda sesli anons sistemleri, havalandırmalar, geçiş kontrol sistemleri ve asansörler gibi farklı bir sistem ile etkileşime geçmek ve bu sistemleri çalıştırmak ya da durdurmak için kullanılan birimlerdir.

alarm-sistemleri595_440.jpg
yangin-ihbar-butonu549_2636.jpeg

Yangın Alarm ve İhbar Sistemleri Çeşitleri Nelerdir?

Yangın algılama sistemleri, çalışma şekli ve fonksiyonelliği açısından da iki farklı türde üretilmektedir;

1)      Adresli yangın alarm sistemleri: Özellikle orta ve büyük tipte işletme veya yapılar için ideal çözümlerdir. Büyük ve karmaşık yapılarda, yangının hangi dedektör veya dedektörlerden geldiğini belirlemek ve buna uygun aksiyon almak hayati önem taşır. Adresli yangın alarm sistemlerinin en temel özelliği; sistemde kullanılan tüm bileşenlerin her birinin özel bir adrese sahip olması ve ana kontrol paneli ile devamlı haberleşiyor olmasıdır. Bu sayede sistemde tüm dedektörlerin anlık durumu ile ilgili bilgi alınabilmekte ve yangının nereden geldiğini noktasal bazda belirlenebilmektedir. Diğer taraftan adresli yangın alarm sistemlerinin, konvansiyonel sistemlere göre en belirgin üstünlüğü çok daha esnek ve farklı senaryolar ile sistem tasarlamaya imkân vermesidir.

2)      Konvansiyonel yangın alarm sistemleri: Konvansiyonel sistemler uygun maliyetleri, kolay kurulum ve kullanımları sayesinde özellikle ufak yapılarda daha çok tercih edilmektedir. Sistem dedektör bazında değil, bölge (zone) bazında uyarı verir. Bir bölgede birçok dedektör olabilir. Bu sebeple yangın durumunda noktasal olarak hangi dedektörden alarm geldiği değil, hangi bölgeden alarm geldiği dikkate alınır.

Yangın Alarm ve İhbar Sistemleride Neden Biz?

- Ücretsiz keşif yapılarak standart ve yönetmelikler doğrultusunda sisteminiz projelendirilir. Doğru ürünler ve doğru konumlandırma ile maksimum fayda sağlayacak şekilde bir sisteme sahip olursunuz.

- EN (European Norms) sertifikalı, doğru ve güvenilir yangın algılama sistemleri kullanılır.  Böylelikle düşük arıza oranı ve uzun ömürlü cihazlar sayesinde bakım ve onarım maliyetlerinden tasarruf sağlanır.

-Yangın panelleri diğer bina yönetim sistemlerine de entegre edilebilir. Olası bir yangın durumunda asansörlerin konumu, havalandırma ve duman tahliye sisteminin aktivasyonu, geçiş kontrol sistemlerinin boşa düşürülmesi ve sesli anons sistemlerinin aktive edilmesine kadar yangının yayılmasını önleyen ve tahliyeyi kolaylaştıran aksiyonlar, entegre sistemler aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirilebilir.

 -Siz değerli müşterilerimize ürün ve hizmetlerimiz sunarken önceliğimiz sizin güvenliğiniz ve memnuniyetinizdir.

- Ürünlerimiz uluslararası standartlara sahip olup, 2 yıl boyunca üretim hatalarına karşı garantilidir. Ayrıca kurulum hatalarından oluşan arızalar da firmamız tarafından garanti kapsamındadır.

-Verilen tüm hizmetler sonrasında detaylı kullanıcı eğitimleri verilerek, sistemin kullanıcı tarafından en etkin şekilde kullanılması sağlanır.

-Firmamızdan satın almış olduğunuz ürünler ve hizmetler ile ilgili 7/24 kullanıcı desteği sağlanır.

yangin-sistemi-kurulumu178_2139.jpg